Tuesday, June 22, 2010

Dr Asri - UMNO, PAS Atau Kekal Bebas?

Heboh bila diperkatakan yang mantan Mufti Perlis Dr Asri Zainal Abidin akan menyertai UMNO. Beliau yang sebelum ini dikhabarkan akan menubuhkan parti politiknya sendiri mengambil pendirian untuk tidak memberi sebarang komen lanjut. Minda Tajdid

Pelbagai pihak memberikan reaksi yang berbeza berkenaan isu ini. Dr Asri yang menghadiri Muktamar PAS baru-baru ini dilihat semakin jinak dengan PAS tiba-tiba dikatakan sebenarnya lebih berminat dengan UMNO.

Ramai pemerhati politik berpendapat yang ianya boleh menggugat parti pembangkang itu kerana PAS dilihat agak terdesak untuk mendapatkan saf kepimpinan yang berwibawa sepertinya. Namun ada juga yang berpendapat sebaliknya. Ini kerana kemasukan Dr Asri kedalam UMNO bakal mencetuskan kegelisahan di kalangan ulama-ulama yang telah sedia ada di dalam UMNO.

Dr Asri yang terkenal kerana pemikiran 'tajdid' dan radikalnya sering mendahului di dalam mengeluarkan pendapat. Beliau sering menyerang dengan pendapat-pendapat yang dinukilkan daripada ulama-ulama yang menyalahi pegangan mazhab di Malaysia. Rata-rata ulama di dalam UMNO berfikiran tradisional dan konservatif dan mereka pasti menentang kemasukan beliau ke dalam parti itu. Beliau yang dilabelkan sebagai berfahaman Wahabi bakal mencetuskan penentangan dan rasa tidak puas hati di kalangan ulama yang sedia ada.

Dr Asri mungkin tidak akan melepaskan peluang ini untuk menyebarluaskan dakwah alirannya. Sepertimana ketika beliau menjawat jawatan Mufti Kerajaan Negeri Perlis, jawatan dalam UMNO memungkinkannya untuk lebih bebas bergerak dan berfatwa. Kes tangkapan oleh JAIS keatas beliau kerana mengajar tanpa tauliah mungkin akan dapat diredakan jika perkara ini menjadi kenyataan.

Apabila ditanyakan hal ini kepada Ustaz Idris Ahmad yang juga Ketua Penerangan PAS, beliau menyatakan yang perkara itu tidak sama sekali menjadi kerisauan buat PAS. Ini kerana kata beliau setiap ulama yang menyertai UMNO akhirnya akan menjadi lemah dan hilang rasa hormat masyarakat terhadap mereka. Mereka tidak lagi bebas bercakap sebaliknya akan hanya menjadi 'pak turut' dan 'pak angguk'. Mereka bukan lagi harimau yang menyimpan kuku tetapi telah menjadi kucing yang ditumpulkan kukunya kerana menjaga kedudukan dan kepentingan masing-masing.

Apabila diteliti keadaan dan situasi semasa ada kemungkinan Dr Asri akan kekal sebagai ulama bebas. Beliau bebas mengkritik dasar kerajaan mahupun pembangkang yang dirasakannya menyimpang. Kecenderungan beliau untuk kononnya menyertai politik lebih kepada menilai susana semasa bagi tujuan kepentingan dakwahnya. Rata-rata golongan muda dan profesional lebih meminati gaya dakwah dan pemikirannya yang lebih terbuka dan segar.

Persoalan yang ditunggu-tunggu ini mungkin akan terjawab Jumaat ini. Sama ada beliau akan menyertai UMNO atau PAS ataupun kekal bergerak bebas, dia masih perlu berdepan dengan sekian ramai penentang aliran pemikirannya. Dr Asri diibaratkan seperti duri dalam daging bagi pendokong aliran dakwah Islam arus perdana di Malaysia. Beliau diperangi dari segenap arah. Oleh itu amat penting baginya untuk terus kekal bijak supaya tidak tersilap langkah.-AbdRahman

No comments: